Gezond eten en afvallen door een schoon dieet

Gezond eten en afvallen

Lekker gezond eten en afvallen, is het mogelijk? In tegenstelling tot wat je misschien denkt begint afvallen in de keuken omdat gewichtsverlies grotendeels wordt veroorzaakt door wat je eet. Trainen is belangrijk, maar speelt in feite een minder grote rol. Schoon eten helpt je bovendien niet alleen om af te vallen maar ook om langer en gezonder te leven. Wil je afvallen door gezond te eten? Hieronder leggen we uit hoe je op een gezonde manier kunt afvallen in 4 stappen.

 

Gezond eten en afvallen in 4 stappen

Stap 1: Begin met een schoon dieet

Een schoon dieet betekent een dieet zonder bewerkte voedingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen. Je laat dus producten als blikken soep, knakworsten en koekjes links liggen als je in de supermarkt bent. In plaats daarvan koop je alleen nog onbewerkt voedsel zonder kunstmatige toevoegingen zoals verse groenten, fruit, vlees en vis, en onbewerkte houdbare producten als pasta, rijst, meel en kruiden. Kies ook zoveel mogelijk voor biologische producten.

 

Stap 2: Eet meer vetverbrandend voedsel

Een gezonde manier om af te vallen is om vetverbrandend voedsel toe te voegen aan je maaltijd. Vet verbrandende voedingsproducten zoals groene thee, grapefruit, vis, linzen, bessen, eieren, Griekse yoghurt en spinazie stimuleren namelijk de stofwisseling. Door ingrediënten in de recepten die je klaar wilt maken om te ruilen voor een ingrediënt dat vet verbrand, verminder je de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Ruil bijvoorbeeld de melk in je havermout om voor amandelmelk of voeg extra verbrandende ingrediënten als bessen eraan toe.

Stap 3: Noteer wanneer je wat je eet en drinkt.

Je bewust zijn van wat je wanneer eet is een belangrijke stap om gezonder te eten en af te vallen. Je weet dan hoeveel calorieën de producten bevatten die je graag eet zodat je weet hoeveel je van iets kunt eten en doordat je bijhoudt wanneer je wat eet of drinkt leer je je eigen eetgewoonten kennen en ontdek je wanneer je onbedwingbare trek in iets hebt. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je altijd rond 10 uur ’s morgens behoefte hebt aan zoetigheid dan kun je dat ondervangen door iets later te gaan eten en wat zoets toe ontbijten. Daardoor zal je minder snel naar een snelle ongezonde snack grijpen.

 

Stap 4: Maak een maaltijdplan

De laatste stap op weg naar gezond eten en minder gewicht is het maken van een maaltijdplan. Begin met het maken van een planning voor een hele week, en neem daarin alle maaltijden mee, inclusief snacks. Je kunt op deze manier goed caloriearme maaltijden plannen en snacks inplannen. Zorg ervoor dat je altijd meer dan 1200 calorieën per dag eet, want anders gaat je lichaam in de conserverings modus en begint het vet vast te houden in plaats van dat je gaat afvallen. Bovendien helpt het maken van een om je aan je dieet te houden, omdat je er de tijd voor hebt genomen en omdat je weet dat je nog een lekkere maaltijd of snack in het vooruitzicht hebt.

Schuiven naar boven