Het nut van een weekmenu bij afvallen

Weekmenu afvallen

Het maken van een weekmenu bij het afvallen kan erg nuttig zijn. Als je gaat afvallen dan kan dat door bijvoorbeeld je eetgewoonten te veranderen of een training routine te starten. Maar het is lastig om jezelf nieuw gedrag aan te leren. Ongeveer 95% van de mensen die het voornemen hadden om af te vallen slaagt er niet in om deze veranderingen blijvend door te voeren.

 

Weekmenu bij afvallen om je routine te veranderen

Veel mensen vinden het moeilijk vinden om vast te houden aan een nieuw dieet. Dat heeft niets te maken met wilskracht, maar komt omdat mensen gewoontedieren zijn. Als we eenmaal een routine hebben vinden we het lastig daarvan af te wijken. Je kunt dus wel wat hulp gebruiken als je een nieuw dieet wilt introduceren. Een weekmenu helpt je om je routine te veranderen.

 

Voorbereiding bij een weekmenu

Je begint met een planning te maken voor alle maaltijden voor de hele week, dus ontbijt, lunch, avondeten, drinken en gezonde snacks. Zorg voor een gevarieerd en houd rekening met het aantal calorieën per maaltijd. Stel dan een boodschappenlijst op voor alles wat je die week nodig hebt. Doe de weekboodschappen op dezelfde dag dat je tijd hebt om de maaltijden en snacks voor te bereiden. Prepareer en bereid zoveel mogelijk voor de hele week. Maak bijvoorbeeld soepen en stoofschotels die je kunt invriezen, kook alvast aardappels die je dan nog alleen hoeft af te bakken en maak gezonde mueslirepen. Dit scheelt je later in de week veel tijd.

 

Het belang van een back-up plan

Een dieet volgen is niet moeilijk als alles goed gaat, maar als het even tegenzit of als er iets onverwachts gebeurt is het heel verleidelijk om toch naar fastfood te grijpen. Door het maken van een planning kun je anticiperen op onverwachte gebeurtenissen. Zorg dat je gezonde snacks in je tas hebt en bewaar extra maaltijden in de vriezer zodat je ze alleen hoeft op te opwarmen als je weinig tijd hebt om te koken of als er onverwacht iemand blijft mee-eten.

Waarom een weekmenu je helpt bij het afvallen

Als je na een lange werkdag thuiskomt, is de kans is groot dat je een maaltijd bestelt in plaats van in de keuken te gaan staan omdat je moe bent na een volle dag werken. Je hebt dan geen zin meer om te verzinnen wat je wilt eten, boodschappen te doen en in de keuken te gaan staan. Door het maken van een weekmenu en één keer per week de boodschappen en de voorbereidingen te doen weet je bij thuiskomst precies wat er moet worden gemaakt en kost het je maar weinig tijd en energie.

 

Het voordeel van een weekmenu

Als je de maaltijden al van tevoren bereid kun je beter inschatten hoe groot een portie moet zijn. Je kunt van tevoren de maaltijden opdelen in porties wat ervoor zorgt dat je niet te veel eet. Dit is gezonder, en je bespaart ook nog eens geld.  Bovendien is het ook makkelijker om evenwichtig te eten omdat je kunt plannen dat alle benodigde voedingsstoffen in de maaltijden verwerkt zijn. Door het maken van een weekplanning zorg je ervoor dat je nieuwe dieet een routine wordt die je nog lang zult vasthouden.

Is een fitness horloge wat voor jou?

Het fitness horloge zie je sinds de introductie van de Fitbit steeds vaker. Er zijn veel verschillende merken en soorten fitness horloges, maar ze hebben vaak ook een hoog prijskaartje. Misschien vraag je je daarom af of een fitness horloge de moeite waard is kan helpen bij het sporten of om gezonder te gaan leven.

 

Schuiven naar boven